onsdag 16. mars 2011

Musikkvideo


Jeg har valgt å analysere musikkvideoen "Whiskey lullaby"  av Brad Paisley og Alison Krauss. Musikkvideoen starter med at en soldat vender hjem til kjæresten etter en lengre periode ute i krig. Når han kommer hjem, finner han kjæresten sammen med en annen. Han reiser i all fortvielse og prøver å drikke bort sorgen, men han klarer ikke å glemmer henne. En dag drikker han nok, glemmer henne og det fører til døden. Jenta får da enda dårligere samvittighet og prøver også å drikke det bort. Akkurat som han, drikker hun til slutt så mye at hun stryker med. De møtes igjen etter døden og finner tilbake til hverandre. Temaet kan være kjærlighet, men også trofasthet. Tidlig i musikkvideoen får vi se at hun ber han komme tilbake etter krigen, slik at de kan stifte familie sammen. Temaet kan også være tilgivelse.  I slutten av filmen går de tilbake til hverandre og han tilgir henne. 

Det er en sammenheng mellom tekst og bildet. I teksten står det at han prøvde å drikke bort sorgen, og i musikkvideoen blir dette forsterket ved at han drar ut på byen og drikker. Under så og si hele videoen kan vi se at han har en whiskeyflaske i hånden. Slik er det med jenta også. I teksten står det blant annet at hun drikker seg til døde og dette vises i bildene også. Samtidig er det ikke sammenheng mellom tekst og bildet også. Ut ifra teksten har det blitt laget en fortelling ved bruk av ulike bilder. I starten av filmen kan vi se at han kommer hjem fra tjeneste, noe det ikke står om i sangen. På slutten av musikkvideoen ser vi at de gjenforenes, noe det heller ikke blir nevnt noe om i sangen. 

Musikkvideoen er preget av nøytrale og enkle farger. Mesteparten av hendelsene i filmen skjer i mørkeomgivelser. Ved at det blir brukt mørke og triste farger, forsterkes innholdet i teksten og musikken. Det finnes også steder i hvor det brukes lyse farger, for eksempel i slutten av videoen når de møtes i etter døden. Jeg synes at dette fungerer bra sammen med musikken, fordi det hjelper til å forsterke musikken og innholdet i teksten. På den måten er det enklere å sette seg inn i handlingen i både tekst og bildet. 

I filmen møter vi de to artistene som synger, men de er ikke hovedpersonene i musikkvideoen. Hovedpersonene er en soldat som returnerer hjem til kjæresten sin etter en lengre periode i tjeneste og hans kjæreste. Begge to lider av kjærlighetssorg. Det kommer tydelig frem at gutten ikke har det godt etter at kjæresten har vært utro mot han. Det kommer godt frem både i musikkvideoen og sangteksten at jenta har dårlig samvittighet og klandrer seg selv for at han har det vondt. Miljøet rundt dem er ganske trist og dystert. Det foregår på ranchen hvor de bodde sammen, ute på byen og ved et gravsted. Personene og miljøet samstemmer med hverandre. I scenene hvor de er lei seg og ulykkelig, er miljøet mørkt og dystert. Når de er lykkelige og glade, er det miljøet rundt dem lyst og lystbetont.

Det er flere ting ved musikkvideoen som vekker oppmerksomhet. Først og fremst er det bildene og historien rundt de som fanger oppmerksomheten. Det kommer av at de vekker følelser. I begynnelsen er det negative følelser, mens på slutten når de møtes igjen i himmelen og kjærligheten blomstrer på ny, endres følelsene til positive. Noen av bildene kan også vekke assosiasjoner til bestemte hendelser. Bildene helt i begynnelsen av filmen hvor soldaten vender hjem, kan minne om krigen. Soldatene vender hjem og på bussen er det helt stille. De viser at alle er tydelig preget av det de har opplevd og at de kanskje har vanskeligheter med å fordøye alt de har opplevd. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar